Evelien Stadt

Laat mij je helpen jouw intuïtieve creativiteit te bevrijden.

Je mag ALLES maken, tenzij je dat niet gelooft……..

lees mijn verhaal

Evelien Stadt


Soms stuurt het leven je een kant op, die je niet voor mogelijk had gehouden. Ik was eigenlijk helemaal niet van plan om een nieuwe visie op creativiteit te ontwikkelen. Ik wilde, zo’n twintig jaar geleden, mijn leven op orde brengen. Want ook al had ik alles mooi voor elkaar (een baan, een man, twee kinderen, vrienden), toch had ik het gevoel dat er iets ontbrak. Alsof ik met drie wielen in een spoor reed en één wiel ernaast. Daar voelde het ongemakkelijk en juist dat gevoel nodigde mij uit om te onderzoeken of er ook een spoor was, waar ik met vier wielen in kon rijden.

Kunstzinnige therapie

Ik volgde loopbaanoriëntatie en ontdekte mijn verborgen passie: ik wilde iets creatiefs gaan doen. Iets waarvan me vroeger verteld was: dat is voor hobby, daar verdien je geen geld mee. Ik schreef me in bij de opleiding Helias, kunstzinnige therapie. En vanaf dag één verdween mijn onrustige gevoel: ik voelde me thuis.

Helias gaf me de ruimte om weer creatief te zijn, vanuit de verbinding met mezelf. Daarnaast leerde ik er dat elke docent zijn/haar eigen invalshoek heeft; visies die soms haaks op elkaar stonden. Er is dus geen vastomlijnde waarheid! Helaas ging Helias in mijn laatste studiejaar failliet, waardoor ik de studie niet kon afronden.

Ik vervolgde mijn opleiding bij Kolam, in Zutphen: een jaartraining tekenen met en voor kinderen. Dit kon ik direct toepassen bij mijn opgroeiende kinderen. Zo ontdekte ik de bijzondere ontwikkeling, die kinderen al tekenend doormaken. Om meer mensen hiermee kennis te laten maken, ontstonden mijn lezingen over kindertekeningen. Ik was klaar voor mijn eigen praktijk, dacht ik……

Er welde echter een nieuwe innerlijke vraag in mij op: “Wie ben ik om te weten wat er goed voor de ander is? Is er een manier waarbij de ander zijn eigen bron raadpleegt en ik geen tekeningen hoef te interpreteren of de weg te wijzen?” Ik wilde een weg naar ieders eigen bron, met zo min mogelijk interferentie van mij.

Point sero

Tijdens mijn zoektocht, ontdekte ik via een link op een website het werk van Michelle Cassou: Point Zero; schilderen zonder oordeel. Zij leerde mij, via haar boeken en cd’s, dat vrije creativiteit een proces is van overgave. Als jij je impulsen durft te volgen, zal je je eigen oordelen over creativiteit vanzelf tegenkomen. Deze noemt ze je draken. Als je die oordelen los laat en je ingevingen durft te vertrouwen, kom je in de ruimte van vrije creativiteit: Point Zero. De plek waar alles kan zijn. Dit raakte mijn kern en was het antwoord op mijn wens. Ik hoefde niet te weten wat goed is voor de ander. Ieder mens gaat zijn of haar eigen weg en intuïtieve creativiteit kan je hiertoe brengen. Mits je jezelf niet in de weg gaat staan. En als je dat wel doet, is dat wat er is. Het gaat niet over goed of fout, maar over aanwezig zijn bij wat er speelt en bereid zijn het te onderzoeken.

Ik ging er mee experimenteren en was zo enthousiast over het enorme effect dat het op mij had, dat ik er spontaan over vertelde. Vervolgens werd mij gevraagd om er een cursus in te geven. Een sprong in het diepe! Al doende ontwikkelde ik een intuïtieve schilderwerkwijze, waarbij alles uit de cursist zelf kan komen. Zonder opdrachten, meditatie of extra input is ieder vrij om dat te schilderen wat er op dat moment wil. Totdat je op je innerlijke grens stuit; je draken. Dan ervaar je weerstand en ontstaat er innerlijke verwarring of afscheiding van de bron.

Bij blokkades help ik om de innerlijke verwarringen van dat moment uiteen te rafelen. Te voelen wat er speelt. Bewust te worden van de gedachten en de effecten daarvan. Het zoeken naar andere mogelijkheden, waarbij de cursist zelf zijn eigen antwoord ontdekt. Ik ontdekte dat er geen standaard werkwijze was: wat bij de één werkte, werkte bij de ander niet. Wat bij de ene draak werkt, werkte bij de andere draak niet. En toch groeide elke cursist naar meer creatieve vrijheid en authentieke expressie. Ik groeide in het begrijpen van het proces.

Nieuwe vragen

Door de praktijkervaringen ontstonden in mij nieuwe vragen: “Als we deze expressie als kind van nature doen, waarom raken we dit dan kwijt? Waarom roept het zoveel angst op, om deze weg weer te openen, terwijl het je zo goed doet?” en de ultieme vraag: “Hoe kan je je creativiteit weer bevrijden?” Mijn zoektocht bracht me langs verschillende zienswijzen, die uiteindelijk samen een logische verklaring gaven. Belangrijke pijlers zijn:

Geweldloze communicatie

Geweldloze communicatie (M. B. Rosenberg) leerde mij dat al mijn handelen te maken heeft met mijn behoeften. Ik realiseerde me: creativiteit is één van de universele behoeften van de mens. Binnen intuïtieve creativiteit word je uitgenodigd om aan al je behoeften expressie te geven. Dat is soms heel makkelijk en andere keren zit er schroom, afkeuring of angst.

Transactionele Analyse

Transactionele Analyse leerde mij over het ontstaan van innerlijke blokkades, die gepaard gaan met emoties als schroom, afkeuring, schaamte of angst. Ik besefte dat het (onbewuste) herinneringen zijn, die de spontane creatieve expressie blokkeren. Én dat er innerlijke heling plaats kan vinden.

Creatief denken

De methode Think like a Zebra (creatief denken) leerde me ontdekken dat er veel meer mogelijk is dan je in eerste instantie denkt. Daarmee kreeg ik handvatten om alternatieven voor drakenovertuigingen te bedenken.

Nieuwe creatieve visie

Langzaam vielen allerlei puzzelstukjes op hun plek. Via het schilderen leerde ik mij overgeven aan mijn innerlijke bron en deze wijsheid kon ik op meerdere levensgebieden toepassen. Hierdoor werd ik zelfverzekerder en liefdevoller voor mezelf.

Mijn cursisten waren (en zijn) mijn liefdevolle en soms strenge leermeesters over wat er wel en niet werkt. Zij hielpen mij mijn visie te gronden en ik ben dankbaar voor hun vertrouwen in mijn begeleiding. Ik mocht ervaren welke enorme persoonlijke veranderingen zij, al schilderend, meemaakten. Er ontstond een wezenlijk begrijpen van het intuïtieve creatieve proces, waarin je jezelf mag ontmoeten en openen voor alles wat er is. De flow en de draken. Het levensspel.

Online training

Ik kreeg online vragen van mensen, die graag met mij zouden willen werken, maar voor wie Groningen te ver weg was. Zo ontstond de gedachte aan een online training. Maar hoe vertaal je iets, dat zich in het moment afspeelt, naar duidelijke teksten, als er geen éénduidig stappenplan is? Als er zoveel lagen zijn waarin het creatieve proces zich afspeelt. Maar aan de andere kant: ik had het mezelf toch ook aangeleerd! Dus het kan wel.
Via een ondoorgrondelijke weg, met ogenschijnlijk vele zijpaden, is de online training “Maak intuïtief je creativiteit vrij; leer drakenfluisteren” voor jou beschikbaar gekomen! Ik verwacht dat het net zo bijzonder bij jou kan doorwerken, als jij je wilt openen voor jouw innerlijke wijsheid.

Ga mee op avontuur!

Ik nodig je van harte uit om mee te gaan op dit creatieve avontuur. Meer dan honderd mensen zijn je voorgegaan en hebben geholpen een begaanbaar pad te maken. Zeg JA tegen je creatieve verlangen. Pak je creatieve materialen en ga op ontdekkingsreis. In een doe-het-zelf-versie of met mij als reisbegeleider. De keus is aan jou.

voor meer informatie

Neem contact op met Evelien Stadt